Zo ziet de beëindigingsregeling (Lbv) kleine sectoren eruit

Overweeg je te stoppen als houder van vleeskalveren, fokstieren, zoogkoeien, geiten, vleeseenden of konijnen? Dan kun je vanaf 18 november 2024 de Landelijke beëindigingsregeling (Lbv) kleine sectoren aanvragen. In dit overzicht lees je de voorwaarden, criteria en ondersteuning bij deze regeling. Let op: aanvragen worden beoordeeld op volgorde van binnenkomst, dus start op tijd met de voorbereiding!

Nieuws
Vleesvee
Geiten
Bedrijfsadvies

Wat is de Lbv kleine sectoren?

De Lbv kleinere sectoren is een subsidieregeling voor landbouwbedrijven die willen stoppen met een veehouderijlocatie. Daarbij maakt de regeling onderscheid tussen locaties met een overbelasting op minimaal één Natura 2000-gebied en locaties met een piekbelasting. In totaal is er 50 miljoen Euro subsidie beschikbaar. Tussen maandag 18 november t/m vrijdag 20 december kun je de subsidie aanvragen. De aanvragen worden beoordeeld op volgorde van binnenkomst.

Voor wie is de beëindigingsregeling bedoeld?

De regeling is bedoeld voor bedrijven met de volgende diercategorieën:

  • Vleeskalveren: diercategorieën 112, 115, 116, 117, 122
  • Overig rundvee: diercategorieën 104, 120
  • Geiten: diercategorieën 600, 601, 602
  • Vleeseenden: diercategorieën 801, 802, 803
  • Konijnen: diercategorieën 900, 901

Je komt voor subsidie in aanmerking als de stikstofvracht van jouw bedrijf op of boven een drempelwaarde uitkomt. Er zijn 2 opties:

  1. Geen piekbelaster: De stikstofvracht van jouw locatie komt op of boven de drempelwaarde uit van een overbelast Natura 2000-gebied binnen 25 km van jouw locatie. Overbelasting op één gebied is voldoende. Deze regeling is gelijk aan de ‘gewone’ Lbv. Kijk hier voor de drempelwaarden.
  2. Piekbelaster: De stikstofvracht van jouw locatie op alle overbelaste Natura 2000-gebieden binnen een straal van 25 km is minimaal 2.500 mol. Deze regeling is gelijk aan de Lbv+ aanpak piekbelasting. Vleeskalverhouders met 2.500 mol stikstofvracht of meer komen niet in aanmerking voor deze regeling. Zij kunnen aanvraag doen via de Lbv+.

Via AERIUS Check bereken je de stikstofvracht van jouw bedrijf en of je boven de drempelwaarde uitkomt op basis van het gemiddeld gehouden aantal dieren in 2021 (of 2020 / 2019 als 2021 aantoonbaar geen representatief jaar is).

Hoeveel subsidie krijg ik?

Je krijgt een vergoeding per m2 dierenverblijf (de gecorrigeerde vervangingswaarde).

Ben je géén piek-belaster, maar kom je wel boven de drempelwaarde, dan krijg je 100% vergoeding per m2 dierenverblijf. Je ontvangt géén vergoeding voor de sloopkosten.

Ben je piekbelaster (> 2.500 mol) dan krijg je 120% vergoeding per m2 dierenverblijf plus een sloopvergoeding van € 45 per m2.

Kijk hier voor de tabellen met de gecorrigeerde vervangingswaarde per diersoort.

Rekenmachine 800x800

Aan welke voorwaarden moet ik voldoen?

Om voor subsidie in aanmerking te komen voldoe je aan deze voorwaarden:

  • Je hebt een bedrijfslocatie met bovengenoemde veesoorten.
  • Uit de AERIUS Check-berekening blijkt dat je op of boven de drempelwaarde van stikstofvracht komt.
  • De dierenverblijven zijn de afgelopen vijf jaar onafgebroken in gebruik geweest. Korte periode van leegstand mag, denk bijvoorbeeld aan het afvoeren van een ronde dieren.
  • Er zijn geen andere afspraken ten aanzien van sluiting van de locatie en er is nog geen begin gemaakt met sluiting van locatie.
  • Er is geen stikstofruimte uit vergunning ter beschikking gesteld voor andere activiteiten waar een natuurtoestemming voor nodig is (extern salderen).
  • Je houdt je aan de wetten en regels voor veehouderijen (denk aan voldoen eisen mestboekhouding, welzijnswetgeving e.d.).

Hoe kan FarmConsult mij ondersteunen als ik deelname overweeg?

De adviseurs van FarmConsult kunnen samen met jou een eerste check doorlopen en doorrekenen op welk subsidiebedrag je uitkomt. Twijfel je of de regeling voor jou interessant is, of wil je weten wat de gevolgen zijn bij eventuele deelname? Neem dan contact op met jouw vaste FarmConsult-adviseur of lokale dealer voor een eerlijk advies. Bel naar 0573 - 28 89 89 of mail farmconsult@forfarmers.eu. FarmConsult heeft een team van deskundige collega’s beschikbaar om jou bij te staan.

Blijf op de hoogte! Meld je aan voor onze Lbv-mailing

Wil je actueel op de hoogte blijven over de ontwikkelingen omtrent de beëindigingsregelingen? Meld je dan via onderstaand formulier aan voor de Lbv-mailing van FarmConsult.

Naam

Select a website and language