De zussen Bennenbroek willen het iedere ronde beter doen

Rosékalverhouders Linda en Rianne Bennenbroek uit het Brabantse Zeilberg (gemeente Deurne) zijn de winnaars van de ForFarmers Agroscoopbokaal Vleesvee 2023, omdat zij uitblinken in voerwinst. Met meer dan 100% focus willen de zussen Bennenbroek het iedere ronde weer beter doen. Lees hier de bedrijfsreportage van rosékalverbedrijf Bennenbroek.

Kennis
Vleesvee

Winnaar Agroscoopbokaal Vleesvee 2023

De zussen Linda en Rianne Bennenbroek hebben samen een gesloten rosékalverbedrijf in Zeilberg (gemeente Deurne). Ze hebben 720 opfok- en 1650 afmestplaatsen en houden de kalveren in zes verschillende koppels (zes leeftijden). Ook bewerken ze 50 hectare grond, waarvan 30 hectare in eigendom. In 2006 zijn ze in maatschap gegaan met ouders Hans en Mieke en sinds 2013 zijn ze volledig eigenaar. Ze hebben toen ook de overstap gemaakt van dieren houden op contract naar vrije mester. Op deze keuze zijn de zussen vooral trots: Rianne: "Het geeft ons de vrijheid die we zochten. We kunnen zelf onze leveranciers bepalen en financieel zijn we er ook beter van geworden. We willen nooit meer anders!"

Sinds 2013 zijn de ondernemers ook van oud, naar jong rosé gegaan. Dit heeft hun voorkeur, omdat ze dan sneller omzet draaien en ook minder gezondheidsproblemen bij de kalveren zien. De ondernemers hebben in 2017 een nieuwe afmeststal gebouwd met groene vlag vloer en mechanische ventilatie. Hierdoor is het klimaat top en zien ze nauwelijks gezondheidsproblemen. Er wordt momenteel een nieuwe afmeststal gebouwd, die bevat ook een groene vlag vloer, inclusief een nieuw systeem waarbij de mest direct uit de stal wordt verwijderd. Hierdoor komt er minder ammoniak in de stal, dit is positief voor de diergezondheid en daarmee samenhangend een hogere daggroei.

Linda: "Verder willen we onze openfrontstal dichtmaken, zodat de dieren geen hinder ondervinden van weersinvloeden. En in de stallen met betonroosters gaan we een kap op de roostervloer leggen, want in de stal met groene vlag vloer zien we nauwelijks problemen met poten of staart. Op betonroosters wel."

Linda en Rianne Bennenbroek

Meer dan 100% focus

De zussen Bennenbroek hebben altijd meer dan 100% focus op hun bedrijf. Ze zijn gedreven, hebben doorzettingsvermogen, zijn niet op hun mond gevallen en gaan door, ook als het even niet loopt zoals je hoopt. Linda: “We willen het verschil maken door het iedere ronde beter te doen en een scherpe voerwinst te draaien. We zijn kritisch, werken netjes en denken dat het altijd wel beter kan. We sturen qua voeding op daggroei en qua management op voerkosten. Maken al jaren koppelkaarten, zodat we alle kengetallen van een ronde goed kunnen monitoren. En als alles goed loopt, de voeropname van de kalveren optimaal is, hun gezondheid goed blijft en we zo min mogelijk uitval of achterblijvers hebben, dan zijn wij dik tevreden.”

Rianne: "Rust, reinheid en regelmaat is ons motto. We zijn kritisch en werken netjes. Alle voerproducten liggen netjes binnen, de grondstoffen worden ook nog afgedekt, zodat er geen vogels of ongedierte bij komen. We voeren iedere dag op hetzelfde tijdstip en schuiven meerdere keren per dag het voer aan, zodat de dieren weer in beweging komen en gaan vreten."

Het rantsoen bestaat uit verschillende enkelvoudige producten, waaronder mais, bierbostel, aardappelsnippers en krachtvoer. De ondernemers kopen dit in bij kwaliteitsleveranciers zoals ForFarmers. Rianne: "We vinden het belangrijk dat we kwaliteit aan de dieren voeren. Als we een nieuwe lading grondstoffen nodig hebben, vraag ik eerst prijzen op, zo probeer ik scherp in te kopen. We voeren het rantsoen met behulp van een zelfrijdende mengwagen. Hier zie ik een grote plus in, want hiermee kunnen we heel secuur voeren. De maiskuil wordt netjes van boven naar beneden gefreesd, hierdoor heb je continu een constante samenstelling van de maiskuil in plaats van dat we de ene dag alleen het bovenste, de andere dag alleen het onderste gedeelte hebben."

De taken verdeeld

Linda is verantwoordelijk voor de opfokstal, daar staan twee groepen van elk 364 kalveren. Het bedrijf start ongeveer om de 5-6 weken een nieuw koppel op. De kalveren krijgen om 6.00 uur melk, aangevuld met wat vast voedsel. Linda regelt ook het sorteren van koppels op uniforme groei. Rianne verzorgt de dieren in de afmeststallen en regelt de administratie en het bestellen van voer etc.

Vader Hans doet het landwerk, het grootste deel (zoals ploegen en mais zaaien) doen ze zelf, de bemesting verzorgt de loonwerker. Ook is vader er voor allerlei hand- en spandiensten. Bij de bouw van de nieuwe stal is hij bijvoorbeeld bouwopzichter en controleert hij of alles goed gaat.

In de weekenden / hun vrije tijd helpen de mannen van Linda en Rianne ook mee op het bedrijf en in drukke tijden schakelen ze een zzp-er in.

ForFarmers Vleesveespecialist Corné Willemsen stelt het meest optimale rantsoen samen en hij komt elke twee weken op het bedrijf. Dan maken ze een ronde door de stallen en als hij iets opmerkt, dan spreekt hij de zussen hierop aan. Dat werkt heel prettig, vinden ze. "We zijn erg tevreden over deze samenwerking. Corné is goed bereikbaar voor ons, we kunnen hem altijd bellen als er iets is, als het niet helemaal lekker loopt."

De zussen Bennenbroek zijn ook tevreden met de dealer. Hij heeft veel verstand van de vleesveehouderij en heeft ze goed geholpen met de voorbereiding voor een nieuwe stal.

Qua kostprijs scherp rantsoen

De zussen hebben lang gestreefd naar het hoogste aflevergewicht, en daar ook het rantsoen op afgesteld, maar sinds de corona-periode hebben ze de strategie van zoveel mogelijk kilo’s wat losgelaten. "Omdat de kosten voor voer, energie, water etc. stegen en we minder uitbetaald kregen, hebben we onze strategie bijgesteld. Het belangrijkste is dat we onderaan de streep een plus overhouden, dus we hebben afgelopen tijd bewuste keuzes moeten maken: een qua kostprijs scherper rantsoen, een minder geconcentreerd melkpoeder, maar ondanks dat, houden we iedere ronde een plus over. Dat is onze kracht."

Corné Willemsen: “Wat mij opvalt is dat de zussen secuur met alle voerproducten omgaan. Alle enkelvoudige voeders liggen onder een overkapping en worden afgedekt, zodat er geen vogels of ongedierte bij kunnen. Daarnaast weten ze een goede maiskuil samen te stellen en houden ze de nieuwe maiskuil minimaal tot in het nieuwe jaar dicht, om de hoogste voederwaarde te krijgen. Deze werkwijze werkt positief door in het welzijn van de dieren en daardoor realiseren zij die hoge voerwinst.”

Bennenbroek maiskuil

Topper in voerwinst

Corné verklaart waarom de zussen Bennenbroek winnaar van de Agroscoopbokaal Vleesvee zijn: “Rianne en Linda zijn toppers in de voerwinst. Ze onderscheiden zich door hun gedrevenheid, vinden het niet erg om een stap harder te lopen dan de rest en werken als team perfect samen. Met het scherpe rantsoen weten ze super technische resultaten te behalen. Zo bedroeg de voerwinst vorig jaar gemiddeld €8,03 per kalf per week. Waar mogelijk wordt er goed per koppel gestuurd. Met focus op zo min mogelijk achterblijvers in de opfok. En in de afmest zorgen ze voor dieren met een goede vertering en daardoor hoge gezondheid. Dit alles maakt de zussen Bennenbroek tot de terechte winnaar van de Agroscoopbokaal Vleesvee 2023.”

De tip van Corné

In de vleesveehouderij zijn de voerkosten erg bepalend voor de voerwinst, gezien het hoge aandeel in de kostprijs van een kalf. Dus sturen op voerkosten, is de beste tip als je meer winst wilt, aldus Corné. "Focus je daarnaast ook op goede technische resultaten, zoals een hoge groei, dan ben je wellicht de volgende Agroscoopbokaalwinnaar!"

Trots en toekomstgericht

Het winnen van de Agroscoopbokaal is voor Linda en Rianne een enorme waardering voor hun gezamenlijke inspanning. Rianne: "We zijn een familiebedrijf en we zijn supertrots op onze ouders, dat zij zo’n mooi bedrijf hebben opgebouwd, die we met z’n tweeën hebben mogen overnemen. En we zijn trots dat we het in een mannenwereld keigoed doen. We steken al onze energie in onze rosékalverhouderij. Werken toekomstgericht, met passie en oog voor het welzijn van de dieren. Daarmee realiseren we die hoge voerwinst en zit ons bedrijf met het gemiddeld geslacht gewicht bij de top! Zo hopen we dat ons bedrijf financieel gezond blijft, zodat we het in de toekomst weer aan onze kinderen kunnen overdragen.”

Select a website and language